Novi Zakon o rudarstvu olakšaće investiranje

made-in-germany-rs-rudnik-zlata

U Srbiji trenutno ima 105 istražnih geoloških polja, na kojima uglavnom rade strani investitori, a novi Zakon o rudarstvu obezbediće da oblast geoloških istraživanja i eksploatacije rude postane još atraktivnija za strane investitore.

Na simpozijumu „Rudarstvo 2015.“ koji se prošle nedelje održavao na Borskom jezeru, pomoćnik ministra rudarstva i energetike u Vladi Srbije, zadužen za sektor geologije, Siniša Tanacković, izjavio je da je novim Zakonom o rudarstvu predviđeno uvođenje brojnih pogodnosti za investitore u ovoj oblasti.

– Novim zakonom koji je trenutno u pripremi, biće ubrzano izdavanje odobrenja, kako bi se što lakše i jednostavnije pokrenula geološka istraživanja i eksploatacija. Samim tim, novi Zakon će u odnosu na stari biti u velikoj prednosti, jer smo glavni akcenat stavili na stimulisanje što većih ulaganja stranog kapitala – objasnio je Tanacković, a prenosi agencija „Beta“.

Na novinarski komentar da deo srpske javnosti smatra kako bi umesto stranih kompanija geološka istraživanja trebalo da obavljaju domaće firme, Tanacković je podsetio da je u geološka istraživanja u Srbiji prošle i pretprošle godine uloženo od 40 do 50 miliona dolara stranog kapitala na godišnjem nivou, kao i da ne postoji domaći fond koji bi bio spreman da investira toliki novac u nešto što se može ispostaviti kao neisplativo za eksploataciju.

Komentarišući postojeće strane investicije u geološka istraživanja i eksploataciju rude u Srbiji, on je istakao da su dva privatna rudnika u Srbiji, rudnici olova i cinka, „daleko najbolji što se tiče našeg rudarstva“.

– To su rudnici koji svojevremeno nisu radili, ali su se uzdigli pomoću stranog kapitala. Svi ti rudnici koji su u vlasništvu stranaca, nadoknadu za mineralnu sirovinu plaćaju redovno, za razliku od domaćih rudnika s kojima u tom pogledu imamo velikih problema – naglasio je Tanacković.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор