Nova granična luka u Segedinu

made-in-germany-rs-luka-novi-sad

U okviru projekta “Uspostavljanje rečnih graničnih prelaza na Tisi između Mađarske i Srbije”, u sredu je u Segedinu otvorena nova granična luka, a nakon nje zvanično je puštena u rad i teretna luka sa basenom.

Za realizaciju ovog projekta nadležni su Evroregionalna razvojna agencija „DKMT“ u partnerstvu sa Pokrajinskim sekretarijatom za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, sa Direkcijom za vode donjeg toka Tise, Policijskom upravom Županije Čongrad i Opštinom Kanjiža, objavljeno je na sajtu Vlade Vojvodine.

Branislav Bugarski, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, istakao je da su odnosi između Vojvodine, županije Bač-Kiškun i Čongrada na izuzetnom nivou, što se iskazuje i u okviru Evroregionalne agencije Dunav – Kriš – Moriš – Tisa (DKMT). Po njegovim rečima, uspešno se pregovaralo i dogovoren je program za period 2014 – 2020. preko kojeg će u budućnosti biti realizovani mnogi dobri projekti.

– Što se tiče Dunava i Tise, ove reke za Vojvodinu predstavljaju dve veoma važne arterije i smatram da njihov potencijal nije ni blizu iskorišćen. U Vojvodini se nalazi 90 posto ukupnih plovnih puteva Srbije. Na Dunavu imamo velike potencijale i sigurno ćemo napore i dalje usmeravati ka razvoju ove oblasti. Što se tiče Tise, odavno je pokrenuta inicijativa da se proglasi za međunarodni plovni put, što je važan formalno-pravni preduslov kako bi Potisje obezbedilo uslove za nova radna mesta i razvijeniju ekonomiju – objasnio je Bugarski.

Državni sekretar mađarskog Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom izjavio je da Mađarska želi da prelazak granica učini kvalitetnijim, boljim i efikasnijim, zbog čega u narednom periodu planira da otvori čak 50 novih graničnih prelaza, a još 3 sa Srbijom.

Projekat “Across the Tisa” realizuje se u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, uz finansijsku podršku Evropske unije (EU). Realizacija ovog projekta omogućiće razvoj putničkog i teretnog saobraćaja u Kanjiži i Segedinu, a cilj je da se na mađarskoj i srpskoj strani stvore infrastrukturni uslovi neophodni za granični prelaz na reci, a koji bi obezbedili smeštaj za službe.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор