Nemci tuže energetske firme zbog viših cena grejanja

Zbog poskupljenje daljinskog grejanja, nemačka Udruženja potrošača su u ponedeljak protiv dobavljača toplotne energije EON i Hansewerk Natura podnela tužbe za kršenje zakona, a aktuelno poskupljenje grejanja je privuklo pažnju i nemačkih tržišnih regulatora.

Naime, Federacija nemačkih potrošačkih organizacija (VZBV) kroz kolektivne tužbe zahteva od energetskih kompanija povraćaj novca, s obzirom na to da mnogi korisnici centralnog grejanja trenutno plaćaju višestruko veće cene nego 2020. godine i smatraju da klauzule o promeni cena ne ispunjavaju zakonske uslove, stoji u tužbama. Tako se navodi da je EON uslugu grejanja u gradu Erkrat-Hogdal podigao sa 6,18 centi po kilovat-satu u 2020. na 23,24 centa po kilovat-satu u 2022. godini.

Portparoli obe ove kompanije negiraju optužbe i poručuju da njihove lokalne cene centralnog grejanja slede zakonske odredbe i prilagođavaju se troškovima i stanju na tržištu. Portparol EON-a je pri tom naglasio da su istorijski visoke cene energije u protekle dve godine bile izvan njihove kontrole, dok je portparol Hansewerk Natura opravdao poskupljenja rekordno visokim cenama gasa nakon ruskog napada na Ukrajinu. On je dodao da su cene prirodnog gasa sa rokom isporuke u 2024. niže, što će se, kako je najavio od 2024. osetiti po znatno nižim cenama za kupce grejanja, prenosi agencija DPA.

Povećane cene centralnog grejanja privukle su pažnju i nemačkog regulatora za zaštitu tržišne konkurencije, koji je prošle nedelje pokrenuo postupak protiv šest kompanija zbog sumnje da su prekomerno popodigle cene svojih usluga, ne navodeći njihova imena.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор