Nemci bi da Britanija plati pristup EU tržištu

Zvaničnici nemačke vlade izneli su predlog po kome bi Velikoj Britaniji trebalo naplatiti pristup jedinstvenom tržištu EU, prenosi časopis „Fokus“, pozivajući se na izveštaj nemačkog Ministarstva finansija.

Odlazak Velike Britanije iz Evropske unije može u Nemačkoj da izazove “ozbiljne posledice na ekonomiju i stabilnost, pogotovo na realni sektor”, navodi se na 35 stranica u izveštaju ministarstva o potencijalnom trošku „Bregzita“ za Nemačku.

Po računici ministarstva, Berlin će zbog izlaska Britanije morati da uplati u evropski budžet dodatnih 4,5 milijardi eura godišnje. Ministarstvo finansija je zbog toga došlo na ideju da Britancima naplati pristup jedinstvenom tržištu EU, kako bi se taj trošak amortizovao, prenosi „capital.ba“.

“Takav budući finansijski doprinos trebalo bi da bude iskorišten da ublaži finansijske posledice Bregzita”, navodi Fokus reči zvaničnika ministarstva i ocenjuje da će odlazak Britanije predstavljati dodatni teret i za nemačke poreske i carinske vlasti, zbog novih poreza na proizvode i usluge britanskih kompanija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор