Nemačko-ruska konferencija o energentima u Drezdenu

made-in-germany-rs-gasovod-cevi

U Drezdenu će večeras početi sedma po redu nemačko-ruska energetska konferencija, na kojoj se očekuju čelnici ruskog koncerna „Gazprom“, kao i zamenik šefa ruske vlade Arkadij Dvorkovič.

Šef pokrajinske vlade Stanislav Tilih, inače Lužički Srbin po nacionalnosti, otkazao je svoj pozdravni govor zbog, kako je obrazloženo, problema sa terminima, a iz istih razloga učešće na skupu otkazao je i šef nemačke diplomatije Frank -Valter Štajnmajer, prenosi agencija „Tanjug“.

Stručnjaci za pitanja energetike, koji će učestvovati na konferenciji, baviće se temom inovativne i održive politike korišćenja resursa, a izlaganja će posvetiti i izazovima modernih partnerskih odnosa u toj oblasti. U mnoštvu ideja i predloga kako da se Nemačka učini manje zavisnom ili nezavisnom od ruskog gasa, eksperti iz Nemačke izneće činjenice koje pokazuju da se 36 posto potreba ove zemlje za naftom i 35 posto potreba za gasom zadovoljava uvozom iz Rusije. U drugim zemljama Evropske unije (EU) zavisnost od ruskog gasa mnogo je veća. Prema nemačkim podacima, EU trećinu potrebnog gasa (130 milijardi kubnih metara) uvozi iz Rusije, dok su Poljska, Finska, Bugarska ili Slovačka skoro u potpunosti zavisne od ruskog gasa.

U javnosti se od nedavno mogu čuti mišljenja nemačkih stručnjaka, koja upućuju na najmanje četiri mogućnosti za smanjenje zavisnosti od ruskih energenata. Prva savetuje stvaranje gasnih rezervi, druga sklapanje novih ugovora o isporukama tog energenta od Norveške, Alžira i Katara, kao potencijalnih partnera. Treća mogućnost je gradnja pomorskih luka za tečni gas, koje za sada u Nemačkoj ne postoje, a poslednja mogućnost predviđa štednju gasa. U Nemačkoj se godišnje potroši 99 milijardi kubnih metara gasa, dok se veliki deo energije troši na grejanje stanova, pa bi prema procenama savezne vlade, tu moglo da se uštedi od 60 do 80 procenata kroz poboljšanje građevinskih standarda.

Nemački stručnjaci takođe ukazuju na činjenicu da ni u najgore vreme „hladnog rata“ Rusija nije obustavljala isporuke gasa i nafte Nemačkoj.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор