Dojče Ban u krizi prodaje DB Schenker

Štrajk nemačkih železničara je pokazao u kakvom se stanju nalazi ova grana privrede, a sve češća kašnjenja vozova, delom i zbog zastarele infrastrukture, primorale su nacionalnog operatera Nacionalne železnice (Deutsche Bahn) na prodaju svoje filijale za teretni saobraćaj i logistiku DB Schenker, piše Euraktiv.

Očekivani prihod od prodaje namenjen je prvenstveno otplati gornjeg duga tog državnog preduzeća. DB Schenker je oglašen na prodaju, a u narednih nekoliko nedelja biće odabrana grupa ozbiljno zainteresovanih ponuđača. „Prihod od prodaje ostaće u potpunosti u okviru grupe, a veliki deo biće upotrebljen za smanjenje visokih obaveza od trenutno preko 30 milijardi eura“, navodi tagesschau.de.

„Međunarodno logističko tržište nudi odlične izglede za dugoročni rast. DB Schenker je dobro pozicioniran na tržištu kao jedna od četiri vodeće globalne logističke kompanije. Schenkeru će trebati više kapitala i fleksibilnosti u budućnosti za sopstveni rast,“ navodi se u saopštenju DB-a.

Na globalno fragmentisanom logističkom tržištu, Schenker je jedan od četiri najveća u svetu u oblasti kopnenog, pomorskog i vazdušnog transporta. Kompanija zapošljava preko 75.000 ljudi na više od 1.800 lokacija u preko 130 zemalja, a poslednjih godina je ostvarila visoki profit, što je pomoglo grupaciji da ostane u plusu. Ove godine ostvarili su zaradu od milijardu eura pre kamata i poreza (EBIT).

Za preuzimanje ove kompanije, procenjene na oko 15 milijardi eura, stručnjaci očekuju visoku zainteresovanost, ne samo investitora, već i konkurenata poput danskog DSV-a, brodarske kompanije Maersk i DHL-a.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор