Volkswagenov multifunkcionalni kombi slavi 70. rođendan

Za proteklih sedam decenija Volkswagen je prodao preko 13 miliona primeraka svog multifunkcionalnog Transportera. Najpopularniji kombi u istoriji menjao se kroz šest svojih generacija, a ostao je nezaboravan kao hipi vozilo iz šezdesetih godina prošlog veka.

Prvi Folksvagenov Transporter je napravljen ručno 1949. godine, a serijska proizvodnja modela koji je nosio fabričku oznaku Typ 2 počela je 8. marta 1950. u fabrici u Volfsburgu. Vozilo je imalo 1.1-litarski motor sa 25 KS (19 kW), a moglo je da preveze do osam putnika. Sklanjanjem zadnja dva reda sedišta dobijao se prostor za teret, te je Typ 2 često korišćen i kao privredno vozilo, prenosi B92.

Velika potražnja za ovim kombijem primorala je nemačkog proizvođača da nakon nekoliko godina otvori posebnu fabriku u kojoj se izrađivao samo VW Typ 2. Romantična predstava o ovom kombiju nastala je tokom šezdesetih godina prošlog veka kada su ga zavolele generacije mladih ljudi u razvijenim zapadnim zemljama, koji su ga koristili za prevoz, ali i kao kuću na točkovima.

U svojoj istoriji ovaj kombi se proizvodio pod raznim imenima, zavisno od tržišta, pa je bio poznat i kao Bulli, Kombi, VW bus ili Microbus. Nakon 70 godina i 13 miliona proizvedenih vozila, prva i druga generacija modela Typ 2 već odavno važe za automobilske klasike. Međutim, Folksvagenov Transporter prisutan je i dan danas u ponudi svoje kompanije, kroz aktuelnu šestu generaciju koja se pojavila se 2015. godine, a stilski osvežena 2019. pod nazivom T6.1.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор