Tramp optužuje Nemačku da duguje za NATO bilion $

Na svom prvom predizbornom mitingu u Tulsi u Oklahomi, američki predsednik Donald Tramp je rekao da Nemačka duguje NATO alijansi bilion dolara, jer u poslednjih 25 godina nije dovoljno izdvajala sredstava za odbranu.

U obraćanju okupljenima Tramp je rekao da zbog ovog nemačkog duga SAD povlače 10.000 svojih vojnika iz te zemlje. On je ponovo kritikovao Nemačku i zbog gasovoda Severni tok 2, postavivši pitanje da li SAD treba da štiti Nemačku od Rusije, a da Nemačka plaća milijarde za energiju iz novog ruskog gasovoda.

Tramp je u svom govoru pet puta pomenuo nemačku kancelarku Angelu Merkel i upitao šta je sa novcem koji je Nemačka u proteklih 25 godina premalo izdvajala za odbranu. On je podsetio da mu je Merkelova prošle godine obećala da će do 2030. ili 2032. Nemačka ispuniti cilj povećanja izdataka za odbranu na dva posto BDP-a.

– Ne Angela, to tako ne funkcioniše – poručio je Tramp na predizbornom skupu dodajući da će SAD, sve dok budu debatovale sa Nemačkom o izdacima za odbranu, smanjivati svoje oružane snage u toj zemlji, prenose nemački mediji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор