Propali pregovori nemačkih sindikalista

Nakon jednodnevnog štrajka blizu 2,5 miliona radnika nemačkog javnog sektora i potonje trodnevne treće runde pregovora sa poslodavcima, nije postignut nikakav rezultat, potvrdili su iz Sindikata zaposlenih u javnom sektoru (Verdi) i Sindikata železničara i zaposlenih u saobraćaju (EVG).

– Uprkos jasnom pokretu, poslodavci nisu bili spremni da učine dovoljne ustupke zaposlenima ni kada je u pitanju minimalni iznos – izjavio je čelnik Verdija Frank Verneke, a prenosi agencija Rojters.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je na Tviteru objavilo da će pregovori ući u arbitražni postupak, uz uključivanje nezavisnog posrednika za pregovarački sto, što znači da tokom ovog procesa radnici neće smeti ponovo da stupe u štrajk.

– Arbitražni proces ukazuje da nemački sistem kolektivnog pregovarnja funkcioniše, tako da su oba partnera zainteresovana za pronalaženje rešenja – rekao je Tomas Gitzel, analitičar VP banke.

Promet putnika na železnici i aerodromima širom Nemačke u ponedeljak je bio gotovo potpuno zaustavljen zbog štrajka koji je, prema navodima Sindikata Verdi, bio najveći od 1992. godine, s obzirom na to da rastuća inflacija primorava radnike da zahtevaju povećanje plate.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор