Prijave za turističke vaučere od 1. januara

Građani Srbije će od 1. januara 2019. godine moći da se prijavljuju za novi ciklus dodele turističkih vaučera, najavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, a prenose srpski mediji.

Ministar je istakao da je na početku akcije u prvoj godini bilo odobreno 14.000 vaučera, da je u ovoj godini bilo odobreno 100.000 vaučera, a da je zainteresovanost građana bila tolika da bi i 150.000 vaučera bilo malo.

– Ugostiteljima je za ovu godinu isplaćeno više od 96.000 vaučera. Prijave za ugostitelje za narednu godinu su počele 17. decembra i za dva dana će biti istaknuta prva lista „hotelijera“ kojima je odobreno korišćenje ovog vida finansijskog podsticaja – rekao je Ljajić i najavio da će od 1. januara penzioneri i svi drugi građani koji imaju pravo na vaučere, moći da se prijavljuju za subvencionisani boravak u turističkim centrima.

Govoreći o radu svog Ministarstva, Ljajić je istakao da su sve pare koje su imali i potrošlili, što, znači da je ministarstvo dobro planiralo raspodelu sredstava. Kako je rekao, budžet Ministarstva će u narednoj godini iznositi 750 miliona dinara, koliki je bio i u ovoj godini, što ipak nije dovoljno za realizaciju mnogobrojnih različitih projekata.

Ocenivši da će naredna turistička godina biti još uspešnija od ove, Ljajić je naveo da je Srbija do sada imala pet velikih turističkih destinacija, Beograd, Novi Sad, Kopaonik, Zlatibor i Vrnjačku Banju, koje su nosile 55 posto ukupnog turističkog prometa.

– Tih pet destinacija apsolutno su odskakale od svih drugih, a u ovoj godini smo dobili još dve takve nove destinacije. Prvi put je Sokobanja ušla u prvih pet top destinacija i potisnula Novi Sad, postajući vrlo ozbiljna kada je popularnost u pitanju – kaže Ljajić i dodaje da sa Nišom, kojeg je ove godine posetilo više od 100.000 turista, tih sedam destinacija već čini oko 62 posto celokupnog turističkog prometa Srbije.

Ministar turizma je rekao da je ubeđen da će se velikim turističkim destinacijama za dve godine pridružiti još tri, Divčibare, Palić i Donje Podunavlje, tako da će Srbija imati svojih top 10 destinacija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор