Nemci iznad auto-puta postavljaju solarne ploče

Do kraja godine počinje realizacija pilot projekta u okviru kog će deonica auto-puta i odmorišta u blizini grada Zingena u nemačkoj saveznoj državi Baden-Virtemberg, biti nadkrivena fotonaponskim modulima za proizvodnju električne energije.

Temelji za konstrukciju će biti postavljen pre kraja ove godine, dok će čelična konstrukcija, koja uključuje i fotonaponske panele, biti izgrađena u prvom i drugom kvartalu sledeće godine, javlja Autobahn GmbH, a prenosi Revijahak.

Prvi segment će imati dimenzije 10 × 17 metara i biće podignut na oko 5,5 metara iznad kolovoza. Projekat će biti analiziran duže od godinu dana, tokom kojih će se obaviti razna merenja, a nakon toga će se projektovati mogućnosti za kontinuirani rad takvih posebnih objekata, najavljuje Autobahn GmbH.

O sličnom projektu razmišljaju i u Švajcarskoj, čija vlada trenutno ispituje koje su deonice auto-puta prikladne za pokrivanje solarnim panelima. Inače, teoretski su prihvatljive sve rute koje ne prolaze kroz tunele.

Takođe, i zvučne barijere pored auto-puta mogu biti opremljene fotonaponskim panelima. Potencijal samo takvih barijera iznosi oko 55 GWh električne energije godišnje, što je udeo od 0,05 posto ukupne potrošnje struje u Švajcarskoj.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор