„Nemački penzioni sistem neće izdržati još 5 godina!“

Prema rečima predsednika Saveza nemačkih udruženja poslodavaca (BDA) Rajnera Dulgera, toj zemlji je potrebna velika društvena reforma, poput one koja se desila nakon ponovnog ujedinjenja, prenosi Bild.

– Način na koji naši sistemi socijalne sigurnosti funkcionišu danas neće moći da funkcionišu u sledećih pet godina. Troškovi će eksplodirati i neophodna je hitna reorganizacija penzionog sistema, jer je njegovo finansiranje na rubu kolapsa. Ne sme se dogoditi da povećanje očekivanog životnog veka dovodi do dužeg korišćenja penzije – objasnio je Dulger i dodao da je potrebno novo povećanje starosne granice za odlazak u penziju.

Dulger opasnost vidi i u uvođenju univerzalnog dohotka, jer bi to moglo dovesti do podele u društvu. Kako je rekao, ne može se dogoditi da ljudi koji ujutro idu na posao imaju samo malo više novca od nekoga ko to ne radi.

Prema najavama vladajuće koalicije, sadašnji sistem socijalne pomoći „Hartz IV“, kako se naziva od vremena vlade Gerharda Šredera, od 1. januara 2023. će biti zamenjen osnovnim dohotkom. TAko će Hartz IV biti preimenovan u novac za građane, socijalnu pomoć koja će biti za oko 50 eura veća. To bi značilo da će, na primer, samac koji je do sada dobijao 449 eura pomoći imati pravo na oko 500 eura, jer bi u obračunu trebalo da se uzima u obzir i očekivana inflacija.

Međutim, planirani početak primene mogao bi se odložiti, budući da je i CDU kritikovao ovaj predlog. Prema izveštavanju Tagesspiegela, CDU želi da blokira ovaj zakon, koji zahteva odobrenje ukoliko vladajuća koalicija ne učini dalekosežne ustupke.

– CDU na to neće moći da pristane. Pretpostavljam da ćemo o tome morati još da razgovaramo – rekao je novinama glavni sekretar CDU-a Mario Caja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор