Nemačka olakšala deportaciju stranaca

Nemački Bundestag je usvojio zakon kojim je predviđen niz pojednostavljenja pooštrenih pravila i procedura kako bi se olakšala deportacija stranaca koji nemaju pravo na boravak u toj zemlji.

– Svako ko nema pravo da ostane u Nemačkoj mora da je napusti. To je preduslov da migracija bude prihvaćena u društvu u celini i da integracija funkcioniše – poručila je nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer, a prenosi Velt.

Dosadašnje procedure za deportaciju stranaca u više navrata su se pokazale kao neuspešne jer su se migranti skrivali. Zbog toga je novim zakonom maksimalno zadržavanja pri deportaciji produženo sa ranijih 10 na 28 dana. Sem toga, predstavnicima vlasti ubuduće će biti dozvoljeno da uđu u prostorije zajedničkog smeštaja, a ne samo u sobu konkretne osobe koju treba deportovati.

Inače, u poslednjoj nedelji zasedanja Bundestaga pred Božić, predlog ovog zakona je nakratko skinut sa dnevnog reda, jer su Zeleni zahtevali njegovo poboljšanje, insistirajući na tome da strancima treba obezbediti advokata.

Novim zakonom je za porodice sa maloletnom decom ukinut pritvor do deportacije, a protiv krijumčara je predviđena strožija akcija. Takođe, nakon protesta organizacija za ljudska prava, u zakon je naknadno umetnuta odredba kojom se omogućava da spasavanje izbeglica na moru ne bude označeno kao krivično delo.

Novi zakon su kritikovale Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i Alternativa za Nemačku (AfD), koje smatraju da pooštravanje pravila nije dovoljno. Poslanik CDU Kristof de Vris je zamerio da su promene koje su nametnuli Zeleni učinile potpuno neefikasnim već ionako slab zakon.

S druge strane, Levica smatra da mere koje su sada dogovorene predstavljaju masovni napad na osnovna ljudska prava i građanske slobode, prenosi agencija Tanjug.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор