Guvernerku ne brine kurs dinara

made-in-germany-rs-berza

Povodom konstantnog slabljenja vrednosti dinara tokom poslednjih nkoliko meseci, guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je za „RTS“ da oscilacije kursa dinara ne bi trebalo nikoga da zabrinu, jer se iz međunarodnog okruženja već osećaju stabilizujući efekti, a prisutno je i veliko interesovanje za srpske hartije od vrednosti.

Tabakovićeva je istakla da je kurs dinara dve godine bio stabilan, ali da to nije bila tema, već da je inflacija bila tema, a sada, kada se inflacija kreće na najnižim istorijskim granicama, tema je opet kurs dinara. Ona je dodala i da se otvorila „nerazumna kladionica“ u kojoj se bez utemeljenja tipuje na kurs dinara.

– Reč o pojavama koje ne bi trebalo nikoga da zabrinu. Tim koji vodim daje sve od sebe i procenjuje sve efekte, pa i one koji dolaze iz međunarodnog okruženja i koji su već stabilizujući. Trebalo bi da nas ohrabri i to što je na jučerašnjoj aukciji pokazano veliko interesovanje stranih investitora za naše hartije od vrednosti. Zbog toga već dva dana imamo miran kurs, bez intervencija NBS, niži od 119 dinara za jedan euro. Narodna banka nema ciljanu vrednost dinara, već nam je cilj stabilnost i održavanje stabilnosti naše valute, a NBS ima mehanizme da održava dinar stabilnim – rekla je guvernerka.

Ona je navela i da nam na ruku idu okolnosti kao što je jučerašnja poseta Srbiji guuvernera Centralne banke Kine, koji je rekao da su kineske banke spremne da učestvuju u finansiranju hartija od vrednosti države Srbije, što je, kako guvernerka smatra, dokaz da postoji poverenje u našu zemlju.

– Državno finansiranje deficita svima pravi problem i to je posledica prevelikog trošenja koje se odražava i na kurs dinara. Od Vlade mogu da očekujem najodgovornije mere i poteze da se deficit vrati u održive okvire kako bismo bili kredibilna država koja može da izmiruje svoje obaveze – istakla je guvernerka i dodala da ne daje savete Vladi, ali da hrabri Vladu da sprovede mere koje su dugo odlagane i koje su zaista neophodne.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор