Digitalizacija privrede po ugledu na Nemačku

Uz podršku Austrijske privredne komore i Nemačke organizacije za međunarodnu tehničku saradnju (GIZ), Privredna komora Beograda je formirala grupu od dvadesetak konsultanata koji će obilaziti preduzeća i pružati im pomoć i savete u vezi sa digitalnom transformacijom.

Pri Privrednoj komori Srbije pre dva meseca je osnovan Centar za digitalnu transformaciju sa ciljem podrške digitalizaciji malih i srednjih preduzeća u Srbiji i podizanju njihove konkurentnosti na evropskom tržištu, prenosi agencija „Tanjug“.

Nedavno istraživanje ovog Centra je pokazalo da od 340 analiziranih malih i srednjih preduzeća u sektorima poljoprivrede, metalskom sektoru i uslugama, njih 60 posto nema nikakvu digitalnu strategiju, dok se digitalna strategija preostalih firmi svodi na nabavku računara i korišćenje nekih oblika digitalne poslovne komunikacije.

Savetnik predsednika PKS Predrag Nikolić ističe da u Srbiji mala i srednja preduzeća nemaju dovoljno digitalnog obrazovanja i finansija, zbog čega je njihova digitalizacija usporena. On smatra da bi obeshrabrujući rezultati istraživanja mogli dodatno motivisati Centar za sprovođenje programa digitalne transformacije privrede po modelu kakav se primenjuje u Nemačkoj i Austriji.

Po njegovim rečima, sledeći koraci u ovom projektu odnose se na obezbeđivanje fondova vezanih za subvencionisanje privrede, utvrđivanje stepena njihove digitalizovanosti, povezivanje sa nosiocima tehnologija…

– U Srbiji s jedne strane imamo preduzeća koja ne poseduju znanja digitalne transformacije, a s druge su nosioci tehnologija, koji mogu značajno da doprinesu digitalizaciji pomenutnih preduzeća. Naš plan je da poboljšamo komunikaciju između te dve strane, a zatim da nađemo načine finansiranja privrede kojoj je digitalizacija preko potrebna – kaže Nikolić i dodaje da je cilj Projekta da do kraja ove godine oko 40 preduzeća ima izrađenu „mapu puta digitalizacije“ i započetu implementaciju tehnoloških rešenja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор