Protivgradna stanica u Topoli prva u Evropi

made-in-germany-rs-nevreme

Na teritoriji opštine Topola postavljena je prva automatizovana protivgradna stanica u Evropi, u okviru projekta Osavremenjivanje sistema protivgradne zaštite u Srbiji.

Projekat se realizuje zahvaljujuci donaciji kompanije „Generali Osiguranje Srbija“, vrednoj 2,4 miliona dinara, a sprovodi ga Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za vanredne situacije, prenosi „eKapija“.

Automatizovana protivgradna stanica predstavlja napredno tehnološko rešenje. Ona je preko prateće telekomunikacione opreme povezana sa Radarskim centrom „Bukulja“, gde je komandni centar za upravljanje. Ovakav način upravljanja protivgradnom stanicom obezbeđuje pravovremeno i daleko preciznije dejstvo u odnosu na dosadašnji način rada, odnosno na angažovanje protivgradnih strelaca koji na licu mesta nišane i ispaljuju rakete.

– Kao kompanija koja blisko sarađuje sa poljoprivrednicima i čiji je strateški cilj da im pruži podršku i najbolje moguće uslove osiguranja, znamo sa kojim se izazovima i rizicima oni svakodnevno susreću. Upravo zato smo rešili da doprinesemo unapređenju zaštite poljoprivrednih useva od grada. Očekujemo da ćemo na ovaj način imati neuporedivo kvalitetniju protivgradnu zastitu u branjenom regionu, s obzirom na automatizaciju celokupnog procesa, minimiziranje grešaka i racionalnije trošenje raketa – naglasio je Dragan Filipović, generalni direktor kompanije „Generali Osiguranje Srbija“.

Nakon puštanja u rad automatizovane protivgradne stanice u selu Vinča kod Topole, ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić je najavio da će u Srbiji do početka predstojeće protivgradne sezone biti postavljeno 20 ovakvih stanica koje će u početku štititi voćarske krajeve.

– U selima je sve manje stanovništva i nema ko da deluje na protivgradnim stanicama, jer su svi stariji od 50 godina. Zato Srbija mora da se okrene automatskoj protivgradnoj zaštiti – rekao je tom prilikom Ilić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor