Niš dobija Nisville jazz muzej

Niški džez festival „Nišvil“ najavljuje da će u zgradi starog turskog Hamama, koja se nalazi u Niškoj tvrđavi, uskoro otvoriti prvi džez muzej u Srbiji.

Svoje mesto u ovom muzeju imaće najznačajniji dosadašnji učesnici Nišvila, kao što su Benny Golsona, Sun Ra Arkestra, Candy Dulfer i Joss Stone, a posebni prostori biće posvećeni američkom kralju soula Solomonu Burkeu i balkanskoj džez legendi Šabanu Bajramoviću.

U Nišu su trenutno u toku pripreme na uređenju prostora i nabavku eksponata. Festival, stoga, poziva sve poklonike džeza da pomognu osnivanje ove jedinstvene kulturne institucije u zemlji, bilo novčanim prilozima, bilo zanimljivim eksponatima iz ličnih kolekcija.

Mnogi proslavljeni svetski muzičari su muzeju već poslali svoje ploče, dok je Larry Vučković napisao i posvetu na svojim antologijskim LP izdanjima objavljenim u Americi, gde ovaj značajni pijanista, poreklom sa naših prostora, živi i radi već više od pola veka.

Saradnju i pomoć Nisville jazz muzeju obećao je i poznati Američki džez muzej iz New Orleansa, prapostojbine džeza, prenosi „b92“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor