Dogovor „Lufthanze“ i pilota „Jurovingsa“

made-in-germany-rs-lufthansa-pilot

Niskobudžetna kompannija „Jurovings“ (Eurowings GmbH), koja je ogranak vodeće nemačke aviokompanije „Lufthanza“ (Deutsche Lufthansa AG), sklopila je sa 300 linijskih pilota petogodišnji sporazum o platama.

U vreme višemesečnih konflikata rukovodstva „Lufthanze“ sa sindikatom pioota oko uslova penzionisanja i čestih štrajkova zbog kojih su na gubitku i kompanija i putnici, ugovori sa novim pilotima trebalo bi da unesu novinu u regulisanju socijalnih odnosa unutar firme.

„Sporazum je na snazi od 1. januara, a odnosi se na revalorizaciju plata za 2,5 posto ove godine i najmanje za dva posto narednih godina u zavisnosti od inflacije“, objašnjava se u saopštenju kompanije i navodi da je kompanija do sada sklopila sporazume o platama sa „Jurovingsom“, „Svis Internešenal Er Lajnsom“, „Ostrijan erlajnsom“ i „Lufthanza SitiLajnom“.

„Lufthanza“ je izložena raznim unutrašnjim konfliktima zbog politike smanjenja troškova koju je uvela uprava kompanije kako bi se konkurisalo niskobudžetnim kompanijama kao što su „Rajaner“ i „IziDžet“, ali i aviotransportnim kompanijama iz Zalivskih zemalja, na čelu sa Ujedinjenim arapskim emiratima (UAE).

Spor oko plata u firmi se vodi još sa skoro polovinom pilota u okviru same matične kompsnije „Lfthanza“, a tu su i „Lufthanza kargo“ i „Džermanvings“, prenosi agencijap „Rojters“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor