Volkswagen do 2027. sprema 11 novih e-modela

Nemačka automobilska kompanija Volkswagen namerava da do 2027. godine, u okviru svog matičnog brenda predstavi tržištu još 11 novih električnih modela, potvrdio je šef kompanije Thomas Schaefer, a prenosi nacionalna novinska agencija DPA.

Uoči sajma automobila IAA, Šefer je izrazio nadu da će potražnja za električnim vozilima porasti, nakon njenog nedavnog slabljenja, i poručio da će se kompanija i dalje fokusirati na e-mobilnost, odnosno na proizvodnju električnih vozila.

– Pretpostavljamo da će se udeo e-automobila u Evropi značajno povećati u narednim godinama – rekao je Šefer, nazvavši nedavni pad potražnje za električnim vozilima „privremenim“, budući da se tražnja, a naročito u Nemačkoj, smanjila početkom godine usled inflacije i donedavnog dugog čekanja na isporuku, zbog čega je VW morao da na neko vreme smanjii proizvodnju u Emdenu.

– Sada se situacija poboljšala. Od maja smo opet videli rastući trend novih narudžbina – rekao je Šefer, ali je isključio mogućnost sniženja cena, iako je američki proizvođač električnih automobila Tesla snizio cene svojih vozila kako bi povećao potražnju.

Cilj nemačkog proizvođača je da do 2030. godine proširi udeo električnih vozila u svojoj produkciji na 80 posto, a potom i na svih 100 posto tri godine kasnije. S druge strane, udeo električnih vozila u ukupnoj globalnoj prodaji se u prvoj polovini 2023. smanjio na 7,3 procenta, a Šefer tvrdi da je to uglavnom zbog zemalja poput Brazila, gde je taj biznis u povoju.

– U Evropi je udeo e-automobila već znatno veći. Na kraju prve polovine godine bili smo na 15,1 posto, a samo u Nemačkoj na čak 15,4 posto – rekao je on i podsetio da je u Nemačkoj VW uspeo da prestigne Teslu i postane brand broj jedan kada je reč o prodaji električnih vozila.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор