Srbija ima najviše košnica po glavi stanovnika na svetu

Srbija je zemlja sa najviše košnica po glavi stanovnika na svetu, prvenstveno zbog državne podrške, zahvaljujući kojoj se broj košnica i dalje kontinuirano povećava, poručila je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković i navela da prosečna godišnja proizvodnja meda iznosi preko 7.000 tona.

Na otvaranju 23. Međunarodnog stručnog seminara pčelarskih udruženja u Aleksincu, koji je organizovala Regionalna asocijacija pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije, Tanaskovićeva je istakla da je poslednjih godina pčelarstvo u Srbiji doživelo snažan razvoj, da je med postao naš značajan izvozni proizvod, a da će država i u budućnosti nastaviti sa podsticajima za pčelare, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ona je naglasila da je postignuta bolja organizacija pčelara u pogledu otkupa i distribucije, i da je ona dovela do povećanja broja košnica, s obzirom na to da je porasla izvozna potražnja. Kako je podsetila, pčelari u Srbiji, pored nacionalnih podsticajnih mera, mogu da koriste i sredstva po osnovu konkursa koji Srbija realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, prenosi agencija Tanjug.

– Država danas izdvaja više od sedam miliona eura podrške pčelarstvu kroz subvencije, a sa 25 procenata je učestvovala u troškovima izgradnje pogona za plasman meda u Rači – naveo je predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор