Nemački ministar traži od proizvođača jeftinija e-vozila

Nemački ministar saobraćaja Folker Vising uputio je apel automobilskoj industriji da ponudu električnih automobila proširi jeftinijim modelima, budući da fokusiranje na skupa vozila usporava tranziciju ka e-mobilnosti.

– Moramo da pazimo da proizvođači sastave široku ponudu u svim cenovnim segmentima. Pri tranziciji ka klimatski neutralnoj mobilnosti treba u vidu imati i pitanje materijalnih mogućnosti potrošača – objasnio je Vising za štutgartske dnevnike, a prenosi b92.

Kako je naveo, električni automobili sada u proseku koštaju 53.000 eura, što je, istakao je, preskupo za ljude na početku profesionalnog života. On je naglasio da nemački brendovi uglavnom forsiraju skupe automobile, zbog čega je pozvao proizvođače da paletu prošire modelima prihvatljivije cene, za šta su „neophodni snažna konkurencija i široka ponuda“.

Prethodnih sedmica Vising je gostovao u medijima uglavnom zbog pritiska Nemačke na Evropsku uniju da uvede izuzetke na odluku o opštoj zabrani proizvodnje novih automobila sa klasičnim motorima od 2035. godine.

U svojim obraćanjima javnosti, nemački ministar je poručio kako želi da ostavi vrata otvorena za benzinske motore, pod uslovom da koriste klimatski neutralno sintetičko gorivo.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор