Uređuje se lekovito izvorište kod Pirota

made-in-germany-rs-lekoviti-izvori

Tokom naredna dva meseca izvorište „Dag-banjice“ kod Pirota, na kom ljudi vekovima leče kožne bolesti i oboljenja sluzokože, biće uređeno i prošireno, kako bi posetiocima bio olakšan pristup bazenu i izvoru lekovite vode.

Na omiljeno izletište Piroćanaca posetioci iz Srbije, ali i Nemačke, Australije, Kanade, dolaze u svako doba godine, jer temperatura vode cele godine iznosi 29 stepeni. Samo izvorište je u nepristupačnom predelu kanjona Gradašničke reke pored istoimenog sela, koje je jedno od najstarijih u pirotskoj opštini. Posetioci se do tamo probijaju “kozjom stazom”, kroz kanjon dug oko 3 kilometra. Neophodnost izgradnje tri kilometra puta do ovog izvora, odvratila je strane investitore koji su pre nekoliko godina bili zainteresovani za eksploataciju vode.

Pre desetak godina u blizini izvorišta JP “Vodovod i kanalizacija” izgradilo je mali bazen za kupače, ali je on sada u jako lošem stanju. Slavica Ćirić iz udruženja “Grlica” iz Pirota odlučila je da to promeni. Bazen će biti proširen, a izvorište uređeno kroz saradnju sa Mesnom zajednicom sela Gradašnica i Opštinom Pirot, kroz javne radove Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), prenose „Južne vesti“.

– Odlazak na Dag banjice seća me na detinjstvo i oca. Dugo se ovde ništa nije radilo i odlučila sam da to promenim. U naredna dva meseca proširićemo bazen, pa će sada kupači imati više prostora za boravak u uređenom prostoru – rekla je Slavica Ćirić.

Sudeći po izveštajima stručnjaka, voda sa Dag-banjica ne menja kvalitet i zadržava svoja lekovita svojstva čak i nakon četiri godine stajanja u plastičnoj flaši. Neki pak smatraju da je samo pešačenje kroz kanjon do izvorišta, kroz strujanja čistog vazduha, sasvim dovoljno za poboljšanje zdravlja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор