Pad cena deonica Bajonteka i Moderne

Vlasnici deonica farmaceutskih kompanija Bajontek i Moderna suočavaju se u poslednjih mesec dana sa strmoglavim padom cene njihovih hartija od vrednosti, prvenstveno zbog činjenice da vakcine ne garantuju dugoročni imunitet, niti štite od prenošenja zaraze, piše Jutarnji list.

Iako su vakcine i dalje dovoljno efikasne u sprečavanju teških ishoda infekcije, a proizvođači najavljuju nove vakcine koje će biti prilagođene mutacijama korona virusa, pa čak i kombinovane vakcine protiv kovida i gripa, to investitorima kao da ne uliva poverenje u rast budućih prihoda.

Tako su deonice nemačkog Bajonteka samo juče pale za 11,5 posto, dok su za poslednjih godinu dana izgubile čak 41,08 procenata svoje vrednosti. U avgustu 2021. godine cena deonice Bajonteka dostigla je 464 dolara, a juče je vredela svega 151 dolar.

Nešto manje turbulentnu situaciju u poslednja tri meseca imali su deoničari kompanije Fajzer, čije su deonice takođe izgubile na vrednosti, ali nešto manje, s obzirom na to da se radi o daleko većoj kompaniji sa širokim spektrom proizvoda, koja je nedavno na tržište izbacila i vrlo delotvoran lek za kovid 19 pod imenom pakslovid.

Kompanija Moderna je veći deo poslovnog uzleta i planova tokom pandemije bazirala na vrlo delotvornoj vakcini za koju se neko vreme smatralo da čak zaustavlja širenje zaraze, zbog čega je cena njihove deonice u avgustu 2021. dostigla 460 dolara. Do danas je cena Moderninih deonica pala na 150 dolara, a i ako bi se ovaj trend nastavio, kompanija bi ipak mogla biti zadovoljna postignutim, budući da je krajem 2020. cena deonice bila ispod 70 dolara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор