Osnovan Klub gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem

Čelnici 25 lokalnih samouprava u Srbiji potpisali su u četvrtak povelju o osnivanju Kluba opština i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC klub), pri tom se obavezavši da će udruženim snagama raditi na unapređenju uslova poslovanja na lokalu, javlja agencija Tanjug.

U pitanju su lokalne samouprave koje su učešćem u programu „Sertifikacije opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi“ (BFC SEE), stekle potvrdu o pružanju usluga po najvišim međunarodnim standardima. U ovom klubu su i lokalne samouprave koje su još uvek u procesu sertifikacije, a još sedam njih se opredelilo da uđe u proces i pristupi novom radnom telu NALED-a.

Prvih 25 članica ovog kluba su: Niš, Kragujevac, Novi Sad, Loznica, Čačak, Kraljevo, Stara Pazova, Pećinci, Ruma, Leskovac, Zrenjanin, Požarevac, Lapovo, Ćuprija, Šabac, Paraćin, Inđija, Mionica, Velika Plana, Zaječar, Bor, Subotica, Sombor, Užice i Valjevo.

– Članstvo u Klubu je rezervisano za gradove i opštine koje rade i žele da rade po meri privrede, odnosno koje osluškuju potrebe privrede. Cilj nam je da okupimo najbolje gradove i opštine koje žele da rade na sebi i koje žele da naprave dobro poslovno okruženje. Klub će imati podršku stručnog tima NALED-a, koji će im pomagati da se postupci od kojih zavisi razvoj investicija ubrzaju i unaprede, a Klub će se baviti temama poput eksproprijacije, izdavanja dozvola za gradnju, javnim i privatnim investicijama, imovinsko-pravnim pitanja – objasnila je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Na prvoj sednici BFC kluba, direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković je istakao da su movinsko-pravna pitanja nad nepokretnostima jedan su od problema koji najviše opterećuju lokalne samouprave, nakon čega su gradonačelnici i predsednici opština diskutovali o rešenjima za unapređenje saradnje lokalnih službi i katastra. Drašković je tom prilikom apelovao da se ubraza proces digitalizacije na nivou gradova i opština, budući, kako je rekao, da je primetno da digitalni procesi nisu najbolje prihvaćeni u pojedinim mestima. On je naglasio da je jako važno da se digitalizacija uravnoteži kako bi RGZ i lokalne samouprave bile bolje poslovno umrežene.

Na sednici je odlučeno i da prva predsedavajuća platformom za dijalog najuspešnijih samouprava sa državom, privredom i međunarodnom zajednicom bude gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. Ona je istakla da će ciljevi Kluba biti unapređenje zakonskog okvira za lokalni razvoj, primena najviših međunarodnih standarda povoljnog poslovnog okruženja, optimizacija procedura i digitalizacija usluga za građane i privredu, razmena najboljih praksi u radu gradova i opština i promocija investicija i preduzetništva.

Sprovođenje BFC programa u Srbiji je počelo 2007. i do 2012. u njemu je učestvovalo više od 50 gradova i opština. Od 2012. BFC prerasta u regionalni program i sprovodi se i u Hrvatskoj, BiH, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori. Ovaj program je jedinstven u jugoistočnoj Evropi, a njegov cilj je da lokalnim samouprava ponudi smernice za unapređenje kvaliteta usluga i informacija za postojeću privredu i potencijalne ulagače.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор