Devizne rezerve NBS dosigle 23 mlrd. eura

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) dostigle su na kraju jula nivo od 23,134 milijarde eura, što je najviši zabeleženi nivo od početka praćenja ovih podataka, navodi se u saopštenju NBS.

Bruto devizne rezerve su tokom jula povećane za 549,2 miliona eura, dok su neto devizne rezerve dostigle 18,937 milijardi eura, što je takođe najviši nivo neto deviznih rezervi zabeležen na kraju meseca, a u odnosu na kraj juna bile su veće za 757,9 miliona eura.

Povećanje bruto deviznih rezervi u julu rezultat je intervencija NBS kupovinom deviza na domaćem tržištu, što je rezultovalo prilivom od 775 miliona eura, a prilivi su ostvareni i po osnovu upravljanja deviznim rezervama i donacija, kao i po drugim osnovima, u ukupnom iznosu od 144,1 miliona eura.

Na porast deviznih rezervi u julu dodatno je uticao i pozitivan efekat faktora na međunarodnom tržištu, u neto iznosu od 25,7 miliona eura, i u najvećoj meri je rezultat povećanja cene zlata za oko 3,1%, dok je istovremeno u suprotnom smeru delovalo slabljenje dolara u odnosu na euro za oko 1,2% na međunarodnom tržištu.

U julu je vrednost dinara prema euru ostala gotovo nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema euru za 0,1%. Centralna banka je na međubankarskom deviznom tržištu u julu kupila 595 miliona eura, a od početka godine je kupila ukupno 2.455 miliona eura, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema euru u uslovima izraženih aprecijacijskih pritisaka na domaćem deviznom tržištu, navode iz NBS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор