Žarišta svinjske kuge u Srbiji jenjavaju

U Srbiji je tokom protekle nedelje broj žarišta afričke svinjske kuge smanjen za još 10 opština, a povlačenje zaraze se narednih dana očekuje na još osam lokacija, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

U Ministarstvu ističu da se intenzitet bolesti smanjuje i da su mere koje nadležne službe sprovode na terenu u skladu sa strukom i propisima, i da donose rezultate, navodi se u saopštenju, a prenosi agencija Beta.

Povodom neistinitih tvrdnji na društvenim mrežama i zlonamernih poruka građanima da se ne pridržavaju protokola i mera koje nalažu zakon i struka, ministarstvo apeluje na građane da se o afričkoj svinjskoj kugi, protokolima, procesima i merama koje se sprovode u slučaju zaraze, informišu isključivo preko zvaničnih sajtova Ministarstva poljoprivrede i Uprave za veterinu.

Afrička svinjska kuga je zarazna virusna bolest domaćih i divljih svinja, a glavni faktori koji povećavaju rizik od njenog širenja jesu neadekvatne mere biološke sigurnosti i neodgovorno ponašanje ljudi. Stoga, Ministarstvo poljoprivrede apeluju na građane da ne šire dezinformacije i neistine, kako bi se sprečila „obmana naroda i dalje širenje ove bolesti“.

Nadležni su još jednom pozvali vlasnike i uzgajivače svinja da svaku promenu zdravstvenog stanja svojih životinja odmah prijave veterinaru radi pravovremene dijagnostike bolesti i što bržeg preduzimanja neophodnih mera za sprečavanje njenog širenja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор