Za proizvođače obavezna obuka za korišćenje pesticida

Srpsko Ministarstvo poljoprivrede je na svom sajtu objavilo pravilnik za obuku proizvođača koji koriste sredstava za zaštitu bilja, a koji će moći da nastave da se bave tom proizvodnjom samo ukoliko se obuče i dobiju sertifikate ovlašćenih korisnika pesticida.

U „Pravilniku o programu i načinu sprovođenja obuke i načinu provere znanja radi izdavanja sertifikata profesionalnog korisnika i obrascu tog sertifikata“, se navodi da će proveru znanja radi izdavanja sertifikata organizovati Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kako je objašnjeno, Ministarstvo će preko konkursu odrediti ko će biti izvođač obuke koja će trajati deset nastavnih časova po 45 minuta, a podrazumevaće sticanje znanja o bezbednoj primeni, rukovanju, skladištenju, transportu i odlaganju sredstava za zaštitu bilja, prenosi agencija Tanjug.

Provera znanja će podrazumevati pisani test na kojem će, za uspešno položen ispit i pravo na sertifikat, biti potrebno postići najmanje 60 posto bodova. Pravilnikom je predviđeno i organizovanje dopunske obuke za obnavljanje stečenog znanja, koja će se sprovoditi nakon pet godina od dobijanja sertifikata profesionalnog korisnika pesticida.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор