Za pranje kola u Nemačkoj sledi kazna do 100.000 eura

Ukoliko živite u Nemačkokj i želite da uštedite novac tako što biste kod kuće sami oprali svoj automobil, mogli biste se suočiti sa visokim kaznama. Naime, u nekim saveznim državama pranje automobila može biti zabranjeno, a u nekim može biti kažnjeno iznosom do 100.000 eura.

Izveštaj Nemačke fondacije za automobile za 2019. godinu pokazuje da oko 40 posto vozača svoje automobile pere jednom mesečno, od čega gotovo tri četvrtine to radi u auto-perionici po prosečnoj ceni od 11 eura po pranju, odnosno 130 eura godišnje, piše Fenix-magazin

Jasno je da odlazak u auto-perionicu nije jeftin ukoliko neko često pere svoje vozilo. Međutim, ako u Nemačkoj sami perete svoj auto, morate biti spremni i da eventualno platite drastičnu kaznu, što je u skladu sa Zakonom o vodnim resursima (VHG).

Naime, u cilju sprečavanja zagađivanja voda (član 48. ZVG), ovaj zakon zabranjuje upotrebu toksičnih ili zagađujućih materija koje bi mogle da dospeju do podzemnih voda. To znači da se prilikom pranja automobila na privatnom posedu, mora isključiti mogućnost da kontaminirana voda prodre u zemljište.

Zbog toga je u Nemačkoj pranje automobila hemijskim sredstvima za čišćenje u sopstvenoj bašti ili dvorištu obično kažnjivo ili čak potpuno zabranjeno.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор