VW će „zelenu“ struju čuvati u odbačenim baterijama

Nemačka automobilska kompanija Folksvagen je saopštila da je počela trgovanje električnom energijom na berzi Epex Spot i najavila kako planira da za čuvanje struje koristi odbačene baterije iz električnih vozila.

VW je u sredu objavio da je na Epex Spot berzi, koja kupoprodaju organizuje sa rokovima isporuke do nedelju dana, počeo trgovanje zasnovano na sistemu skladištenja struje u odbačenim baterijama e-vozila. U pilot projektu će u početku koristiti 28 baterijskih sistema i 38 ćelijskih modula iz malog automobila E-Up.

Naime, kada su cene električne energije niske, a solarna i energija vetra dostupne u velikoj količini, sistem baterija će privremeno skladištiti takvu struju iz mreže, a kada su cene visoke i nabavka otežana, vraćaće struju u mrežu, prenosi Hrportfolio.

Folksvagen je prva velika automobilska kompanija koja je u Nemačkoj započela poslove trgovanja električnom energijom, podstaknuta potrebom privremenog skladištenja struje iz obnovljivih izvora kao važnim preduslovom za prelazak na „zelenu“ agendu.

Inače, drugi proizvođači vozila već uveliko koriste odbačene baterije kao privremeni energetski depo, pa je tako BMW još 2017. pustio u Lajpcigu u rad sistem sastavljen od čak 700 BMW i3 baterija, koje koristi za privremeno skladištenje struje iz svoje četiri vetroturbine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор