U Nemačkoj zbog zloupotrebe obustavljena državna pomoć

Nakon otkrivanja nekoliko sumnjivih slučajeva zloupotrebe, Nemačka je privremeno obustavila finansijsku pomoć za neke kompanije pogođene restriktivnim merama za suzbijanje pandemije korona virusa, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Odluka o suspenziji se odnosi na preduzeća koja su se prijavila za državnu finansijsku pomoć za novembar i decembar, kao i za dobijanje posebnih kredita za premošćavanje krize u poslovanju, prenosi agencija Rojters.

U saopštenju Ministarstva se navodi da se odluka o suspenziji pomoći primenjuje od 5. Marta, ali se ne precizira koliko je firmi ovom odlukom pogođeno. Međutim, napominje se da je Ministarstvo podatke o sumnjivim slučajevima zloupotreba prosledilo tužilaštvu koje sada treba da pokrene istragu o neregularnostima.

– Postoje sumnje da je državna pomoć predviđena zbog korone u nekoliko slučajeva pribavljena nezakonito, prevarom. Zbog toga je sada u toku provera isplata, koje se privremeno obustavljaju, a pomoć će ponovo biti dostupna uskoro – izjavila je portparolka Ministarstva ekonomije u saopštenju za medije.

Iako Ministarstvo nije objavilo o kolikom novčanom iznosu se radi, veb sajt Biznis insajder na nemačkom jeziku, koji je prvi izvestio o sumnjivim radnjama, navodi da je u pitanju iznos od više miliona eura. Sajt navodi da su u prevaru uključeni i poreski savetnici koje je vlada zadužila da proveravaju zahteve kompanija za dodelu pomoći.

Nemačka je pokrenula obiman paket finansijske pomoći kompanijama, samozaposlenima i drugim privrednim subjektima, kako bi prebrodili ekonomsku krizu prouzrokovanu virusnom pandemijom i kako bi se izbegla masovna otpuštanja zaposlenih.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор