U Nemačkoj sledeće nedelje štrajk u javnom prevozu

Na poziv sindikata Verdi, zaposleni u javnom prevozu širom Nemačke sledeće nedelje će stupiti u štrajk upozorenja, po drugi put ovoga meseca, sa ciljem da pojačaju pritisak na poslodavce u pregovorima oko plata i boljih uslova rada.

Iz sindikata najavljuju da će od ponedeljka do subote obustave rada biti organizovane tokom različitih dana u svim saveznim nemačkim državama, osim u Bavarskoj, kao o da će 1. mart biti udarni dan štrajka, prenosi Dojče vele.

„U pojedinim saveznim državama štrajkovi će se odvijati različitim danima tokom ovog perioda, uglavnom tokom celog dana, a ukupno će trajati nekoliko dana“, poručuju iz Verdija.

U Verdiju, koji zastupa oko 90.000 zaposlenih u više od 130 lokalnih kompanija, kažu da su u svim saveznim nemačkim državama pregovori o platama sa poslodavcima u javnom prevozu u zastoju, navodi agencija Rojters.

Štrajk Verdija podržao je pokret protiv klimatskih promena „Petkom za budućnost“, takođe najavivši demonstracije 1. marta sa zahtevom za više konkretnih akcija u vezi sa klimatskim promenama, ali i veća ulaganja u javni prevoz.

Inače, zbog dugotrajne inflacije i pada kupovne moći građana, u Nemačkoj ne jenjava talas štrajkova koji već mesecima, pre svega, negativno utiče na avionski i železnički saobraćaj ljudi i robe, pa posledično i na celokupnu ekonomiju zemlje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор