U Nemačkoj opala prodaja hrane

U maloprodajnom sektoru u Nemačkoj neuobičajeno je naglo opala prodaja, a posebno prehrambenih proizvoda, što je najverovatnije uslovljeno porastom cena, ali i problemima sa snabdevanjem i isporukom.

Zbog visoke inflacije, nemački trgovci na malo su u aprilu zabeležili neočekivano snažan pad prodaje, uprkos popuštanju mera za suzbijanje pandemije. Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku (Destatis), njihova primanja bila su za 4,7 procenata manja u odnosu na prethodni mesec, a ukoliko se ignorišu cene, realan minus je iznosio čak 5,4 posto,

Realna prodaja je dostigla najniži nivo od februara 2021, iako su ekonomisti očekivali prosečan pad od samo 0,2 posto, a najviše je opala prodaja hrane. Poređenja radi, trgovina neprehrambenim proizvodima je realno smanjena za 4,4 posto, dok je trgovina hranom pala za 7,7 posto, što je najveći zabeleženi pad prodaje iz meseca u mesec od 1994, navode u Destatisu.

Ovakva situacija je verovatno posledica znatnog porasta cena hrane, koje su u aprilu bile za 8,6 posto veće nego godinu dana ranije. Tako je inflacija cena hrane ponovo bila znatno iznad prosečnog rasta potrošačkih cena, koji je u aprilu iznosio 7,4 procenta. Stručnjaci smatraju da će se trend rasta cena hrane verovatno nastaviti. Prema studiji Alijanc trejda, maloprodajne cene hrane će u ovoj godini verovatno porasti za više od 10 posto.

S druge strane, nemačko Udruženje poljoprivrednika je ponovilo poziv na povećanje cena hrane, poručivši da su im hitno potrebni veći prihodi od prodaje kako bi uopšte mogli da nastave da posluju.

– Poljoprivrednici su suočeni sa značajnim povećanjem troškova za dizel, đubrivo i stočnu hranu. Ova ogromna povećanja troškova ne mogu da snose samo poljoprivrednici, već i potrošači –rekao je predsednik Udruženja poljoprivrednika Joahim Rukvid, a prenosi Dojče vele.

Međutim, nagli rast cena hrane nije jedini problem sa kojim se maloprodaja trenutno suočava, s obzirom na to da je zatvaranje velikih luka u Kini zbog pandemije dodatno pogoršalo probleme sa isporukama u nemačkoj maloprodaji.

Institut ifo iz Minhena je saopštio da se u redovnoj mesečnoj anketi kompanija, sprovedenoj u maju, 80,1 posto trgovaca žalilo da ne može da isporuči svu naručenu robu. U aprilu je to bilo samo 67,1 posto, dok je prethodni maksimum iz prošlog decembra iznosio 81,6 posto.

Svi ispitani prodavci igračaka su prijavili izostale isporuke, dok su u gotovo svim prodajnim centrima za dom i gradnju, kao i u supermarketima, neki delovi rafova potpuno prazni. I prodavcima bicikala ponekad nedostaju pojedinačne komponente za montažu bicikala, a manjak poluprovodnika i čipova bitno smanjuje izbor i elektronskih proizvoda.

– Maloprodaja se trenutno suočava sa mnogim izazovima. Iako su ograničenja za koronavirus skoro ukinuta, inflacija i uska grla u isporuci kvare raspoloženje – potvrdio je Klaus Volrabe, šef istraživanja Instituta Ifo.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор