U nemačkoj mesnoj industriji zabranjen rad na određeno

Novim zakonom Nemačka je od aprila zabranila rad na određeno vreme u mesnoj industriji, što za kompanije znači da više neće biti ni povećanja radne snage kada obim posla to nalaže, jer ne smeju da zapošljavaju honorarce, piše Tportal.

Novi zakon bi trebalo da osigura prava radnika u mesnoj industriji. Sindikati su zadovoljni, ali preduzeća negoduju, jer sa ugovorima na neodređeno vreme trpe ogromne poslovne gubitke. Proizvođači strahuju da će troškovi toliko porasti da će se na kraju morati povećati i cena krajnjih proizvoda, što bi moglo da dovede do okretanja kupaca ka jeftinijim proizvodima iz inostranstva, čiji je tržišni udeo u poslednje tri godine već porastao za 20 posto.

S druge strane mnogi smatraju bi rad u mesnoj industriji trebalo zakonski regulisati po uzoru na ugostiteljstvo. Prema rečima Tomasa Bernharda iz sindikata ugostitelja, radnici u restoranima sada imaju znatno sigurnije radne uslove i znaju tačno koliko rade, šta rade i kada rade, jer njima je najvažnije da ih ne iskorišćavaju i da ne budu premalo plaćeni za posao koji obavljaju, prenosi
Tagesschau.

Nemačku mesnu industriju je jako uzdrmala pandemija korona virusa. Više od hiljadu radnika u klanicama se zarazilo virusom radeći u vrlo skučenim prostorijama, zbog čega su morali u izolaciju. U mesnoj industriji je već bilo dosta pritužbi na loše radne uslove, da bi se vlasi sada odlučile na rigorozne mere. Inače, nemačke klanice ne smeju da zapošljavaju honorarce još od 2021. godine, a sada je ista sudbina zadesila i prerađivače mesa.

– To definitivno jako pogađa firme koje proizvode sezonske proizvode. Tu se neke rupe više neće moći pokriti, a to će se sve preliti na postojeću radnu snagu i ona će morati prekovremeno da radi. Neće moći da iskoriste slobodan dan ni ako žele nešto da rade sa porodicom – objašnjava Horst Koler iz Udruženja proizvođača kobasica i šunke.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор