Na nemačke vetrenjače postavljene prve drvene elise

U pokušaju da se reši problem otpada u vetroparkovima, nastalog nakon isteka roka opreme, u Nemačkoj su, nedaleko od mesta Kassel, postavljene prve na svetu drvene elise za vetroturbine, prenosi Balkan Green Energy News.

Drvene elise je proizvela nemačka firma Voodin Blade Technology, koja tvrdi da proizvodnja drvenih lopatica smanjuje emisije CO2 za 78 posto, a troškove za 20 procenata u poređenju sa tradicionalnim tehnologijama.

Elise su proizvedene od laminiranih drvenih ploča i furnira, kao održivijih materijala od onih koji se sada koriste, a koji se lakše recikliraju, s obzirom na to da elise predstavljaju najveći izazov za recikliranje i vrlo često se zakopavaju na deponijama. Naime, sadašnje elise su napravljene od kompozitnih materijala, plastične matrice i kombinacije staklenih ili ugljeničnih vlakana, koji se teško rastavljaju na komponente.

Kao najveći proizvođač ove opreme, Kina je krajem januara predložila standarde koji daju prioritet recikliranju i ponovnoj upotrebi vetroturbina, uz zabranu spaljivanja i odlaganja na deponije.

Nove drvene elise duge su 19,3 metra, potpuno su biorazgradive, a montirane su na već postojeću vetroturbinu. Elise su napravljene korišćenjem CNC mašina, a u ponudi kompanije su i prototipovi elisa dužine 60 i 80 metara. U kompaniji tvrde da su njihove elise izdržljivije od kompozitnih, jer pokazuju manje karakteristika zamora, i sposobne da izdrže čak i najteže uslove rada vetroparkovima na kopnu.

Organizacija WindEurope je 2021. godine pozvala Evropsku Uniju da zabrani odlaganje elisa na deponije. U međuvremenu, nekoliko kompanija je razvilo metode za njihovo recikliranje, dok su graditelji vetroturbina počeli da ih proizvode od materijala koje je razdvojiti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор