U Davosu stara priča

Šest učesnika završnog panela ovogodišnjeg Svetskog ekonomskog foruma u Davosu bili su zaduženi da sumiraju raspoloženje i ohrabre javnost, poručujući da će duboka recesija verovatno biti izbegnuta uprkos ozbiljnom pooštravanju monetarnih mehanizama za suzbijanje inflacije.

Kako su istakli predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard (Cristine Lagarde) i njene kolege, izgledi za smanjenje inflacije i povećanje globalne trgovine predstavljaju izvesno ohrabrenje za investitore, uprkos jačanju populizma i ratovima koji se vode.

U intervjuu za Bloomberg TV, Lagard je potvrdila svoju izjavu od pre dva dana da će Evropska centralna banka (ECB) na leto verovatno sniziti referentne kamatne stope.

Prema pisanju te agencije, na ovogodišnjem Davosu takav optimizam je povremeno bio narušavan geopolitičkom realnošću, ratovima u Ukrajini i na Bliskom istoku, kao i tenzijama u Crvenom moru, a pobeda Donalda Trampa u Ajovi, koja mu je utrla put ka republikanskoj nominaciji, takođe je upalila crveni alarm kod mnogih učesnika. Pažnju je privukla izjava predsednice ECB-a da da se „svet možda kreće ka normalizaciji“ iako u isto vreme nije „normalan“.

Tokom panel diskusije punose pričalo o mogućnosti drugog Trampovog predsedničkog mandata. Lagard je iznela stav da je „najbolja odbrana napad“, založivši se za jačanje Evrope stvaranjem „pravog jedinstvenog tržišta“. Međutim, nemački ministar finansija Kristijan Lindner je bio oprezniji, Zamerivši da se o Trampu previše priča, on je poručio da Evropa trba da uradi „svoj domaći zadatak“ i jača ekonomije, kako bi se na taj način pripremila za eventualni Trampov povratak.

Profesor Univerziteta Harvard Ken Rogof je ocenio trenutnu geopolitičku situaciju kao „zabrinjavajuću više nego ikada“, Međutim, u pogledu Nemačke on je zauzeo pozitivniji stav, te ju je, umeszo nedavno pripisane joj etikete „bolesnika“, nazvao „umornim čovekaom nakon neprospavane noći“, a takođe je bio optimističniji i u pogledu globalne ekonomije. Kako je rekao, to je nova normalnost na koju moramo biti spremni.

Bogataši traže da im se povisi porez

U otvorenom pismu, grupa superbogataša je na ovogodišnjem WEF-u pozvala da im se poveća porez, u cilju borbe protiv društvene nejednakosti.

– Iznenađeni smo što ne možete da odgovorite na jednostavno pitanje koje vam postavljamo već tri godine – kada ćete oporezovati ekstremno bogate? – poručili su učesnici onlajn kampanje „Ponosan što plaćam više“, tražeći odgovor od šefova država učesnica Foruma, a prenosi Dojče vele (DW).

Specifičnost ove kampanje je u tome što su njeni učesnici i sami među najbogatijim ljudima na planeti, budući da je ova inicijativa okupila 260 milijardera i milionera.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор