Tesla do kraja godine pokreće gigafabriku u Berlinu

Kako je otkrio izvršni direktor kompanije Tesla Ilon Mask, američki proizvođač električnih vozila će pre kraja ove godine pokrenuti proizvodnju Modela Y u svojoj novoj gigafabrici nadomak Berlina.

Mask je precizirao da bi proizvodnja trebalo da počne već u novembru ili decembru, ali se očekuje da će prve isporuke Modela Y iz nemačke fabrike krenuti u decembru. Ipak, masovnija proizvodnja u ovom pogonu neće početi još neko vreme.

Prema navodima agencije Blumberg, Mask je izjavio kako se nada da će nova fabrika proizvoditi do kraja 2022. godine između 5.000 i 10.000 vozila nedeljno, ali je prokomentarisao i da će „biti potrebno više vremena za dostizanje obimne proizvodnje nego što je bilo potrebno za izgradnju fabrike“. Internet sajt Verge navodi da je cilj Tesle da, kada nemačka gigafabrika dostigne svoj pun kapacitet, proizvodi 500.000 automobila godišnje, a da zaposli čak 12.000 radnika.

Inače, direktor Tesle je u avgustu izjavio kako očekuje da će berlinska fabrika prve automobile napraviti „možda u oktobru“, ali to se očigledno nije dogodilo. Takođe, on je ranije okrivio nemačku birokratiju za brojna odlaganja izgradnje postrojenja.

Radovi su naišli na otpor ekoloških aktivista, a fabrika se našla i pod lupom Ministarstva zaštite životne sredine zbog navodnog korišćenja ilegalnog cevovoda koji je otpadne vode preusmeravao iz fabrike u područje odakle se lokalno stanovništvo snabdeva pijaćom vodom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор