Strankama se zabranjuje da se promovišu preko javnih resursa!

Vladina Kancelarija za saradnju sa medijima je saopštila da se javnim funkcionerima u Srbiji uvodi zabrana korišćenja javnih resursa i javnih skupova za promociju političkih stranaka i subjekata, a za nepoštovanja ove zabrane sledi novčana kazna od 100.000 do 150.000 dinara.

Zabrana je proististekla iz Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije, koje je vlada usvojila sa ciljem jačanja odgovornosti političkih subjekata kao učesnika u izbornom procesu.

Pored jačanja odgovornosti u procesu korišćenja i raspolaganja javnim resursima, nove izmene zakona se odnose i na jasno odvajanje funkcionerske i političke funkcije i propisivanje prekršaja za javne funkcionere koji u izbornoj kampanji koriste javne resurse, prenosi agencija Tanjug.

Zakonskim izmenama uvodi se i novi pojam „javnog resursa”, pod kojim se podrazumeva nepokretnost, pokretnost i svako drugo javno dobro koje koriste organi Republike Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave.

Budući da je Narodna skupština usvojila novi Zakon o sprečavanju korupcije, koji menja Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, a čija primena počinje 1. septembra 2020. godine, sada je bilo neophodno da se usvoje izmene i dopune postojećeg zakona, objašnjava se u saopštenju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор