Strani negovatelji u Nemačkoj dobili pravo na minimalac i plaćena dežurstva

Negovateljice i negovatelji iz inostranstva, koji u Nemačkoj rade preko agencija, imaju pravo na minimalnu satnicu i plaćena dežurstava, odlučio je juče Savezni sud za radne sporove u Erfurtu, koji je najviša instanca za ovu vrstu sporova u toj zemlji.

Na ovaj način sud je pozitivno odgovorio na žalbu negovateljice iz Bugarske, koja je, angažovana preko bugarske agencije za zapošljavanje, negovala 90-godišnju pacijentkinju u njenom stanu u Berlinu, gde je i živela. Iako je u tom stanu boravila 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, uvek spremna da pomogne klijentkinji, u njenom ugovoru o radu je navedeno da ima samo 30 radnih sati, za koje je bila plaćena 950 eura neto mesečno.Bugarska negovateljica traži naknadu od 43.000 eura bruto, a konačni iznos odštete koju je bugarski poslodavac dužan da isplati svojoj radnici moraće da odredi socijalni sud u Berlinu.

Nemački sindikati procenjuju da je u toj zemlji preko agencija iz neke druge države članice Evropske unije zaposleno oko 100.000 negovateljica i negovatelja koji ne rade pod istim uslovima kao njihove kolege iz Nemačke. Tome još treba pridodati oko 200.000 radnika koji rade bez ugovora, piše Jutarnji list.

Prema procenama, oko 3,3 miliona građana Nemačke, kojima je potrebna tuđa njega, živi kod kuće. Predstavnici udruženja poslodavaca iz socijalnog sektora strahuju da bi ovakva presuda mogla da ugrozi ionako nestabilno stanje na tržištu negovateljica i negovatelja. Eugen Briš iz Udruženja zaštite pacijenata smatra da, na osnovu takve presude, ovom sektoru preti kolaps, budući da, kako je rekao, sistem nege u Nemačkoj funkcioniše isključivo zahvaljujući ovoj vrsti rada.

Iz sindikata radnika u uslužnim delatnostima „Verdi“ poručuju da je potrebno stati na kraj ilegalnim metodama zapošljavanja iz inostranstva. U saopštenju za javnost oni ističu da se „model po kojem se žene, uglavom iz istočnoevropskih zemalja, dovode u Nemačku kako bi pomagale i radile u domaćinstvima osoba koje zavise od tuđe nege, temelji na sistemskom kršenju zakona”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор