Standard u Srbiji nastavlja da pada

made-in-germany-rs-pare

Republički zavod za statistiku saopštio je juče da je prosečna neto zarada u Srbiji iznosila u januaru 37.966 dinara i nominalno je bila manja za 25,3 posto nego u decembru prošle godine, a realno manja za 26,3 posto.

U decembru prošle godine prosečna neto zarada bila je 50.820 dinara, dok je u novembru iznosila 44.120 dinara. U poređenju s januarom prošle godine, prosečna neto zarada u prvom mesecu ove godine nominalno je manja za 3,1 posto, a realno za šest posto.

Zamenik direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević, za „Kurir“ objašnjava da je svake godine u januaru prosečna plata manja u odnosu na decembar. To se, kako tvrdi, uvek dešava, jer firme u decembru svode godišnje račune.

– Januarska plata nije pravi odraz stanja. Tek će se u februaru i martu videti kakva je realna zarada. Beogradski region imao je u januaru najveću prosečnu neto zaradu od 46.923 dinara, a najmanju Vojvodina od 33.727 dinara. Vodeće su finansijske delatnosti i delatnosti osiguranja – banke, osiguravajuće kuće i penzijski fondovi sa 63.332 dinara, ali i delatnost informisanja i komunikacija – radio i TV produkcija, televizije, kablovski i mobilni operateri, IT sektor sa 62.494 dinara. Na začelju se nalaze agencije za obezbeđenje, čišćenje zgrada sa 23.282 dinara i kafane, kafići, hoteli, odmarališta sa 23.986dinara – navodi Kovačević.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор