Stručnjaci beogradskog Instituta za stočarstvo osnovali su „spin-of“ kompaniju koja uspešno spaja tradicionalne proizvode od mesa sa inovativnom, održivom tehnologijom takozvanih hibridnih proizvoda koji meso kombinuju sa biljnim komponentama u većem odnosu nego što je to uobičajeno.
Širom sveta naučnici pokušavaju da nađu rešenje za proizvodnju što jeftinije hrane, koja je nutritivno vredna i bezbedna. Tim povodom, Institut za stočarstvo je organizovao 15. međunarodni simpozijum na kom više od 50 domaćih naučnika i gostiju iz 16 zemalja analiziraju nove trendove u stočarskoj proizvodnji. Na ovom događaju Institut je predstavio i svoju „spin-of kompaniju“ za inovativne proizvode od mesa.
– Takvi proizvodi imaju smanjenu količinu mesa, samim tim i manji ugljenični otisak, a biljne komponente tu pružaju nutritivno zadovoljavanje kvaliteta proizvoda, uz zadržavanje karakterističnog ukusa, mirisa, tekstura i izgleda na koji su potrošači navikli – objašnjava pomoćnik direktora za nauku u Institutu za stočarstvo dr Nikola Stanišić.
Tehnologiju razvijenu u srpskom institutu već su kupile dve nemačke kompanije, čime se ispunjava zadatak „spin of“ koncepta usmerenog na spajanje znanja i tržišnih zahteva kao osnove za vraćanje u budžet novca uloženog u nauku, navodi RTS.
Direktor Instituta za stočarstvo Nikola Delić kaže da su globalni izazovi veliki, pre svega rast svetske populacije i sve veća potreba za proizvodnjom što više jeftine, a kvalitetne hrane.
– Novi patogeni ujedno usmeravaju put nauke. Institut je i glavna odgajivačka organizacija za centralnu Srbiju koja, zajedno sa Ministarstvom, aktivno učestvuje u sprovođenju mera kada su u pitanju kvalitetna priplodna grla – kaže Delić.
Iz Instituta za stočarstvo poručuju da se, i pored potrebe za inovacijama u industriji hrane, budućnost srpskog stočnog fonda vidi u podsticanju malih porodičnih farmi i razvoju lokalne zajednice u selima.


Оставите одговор