Srpska građevinska operativa zarađuje na stranim tržištima

made-in-germany-rs-gradjevina

Potpredsednik Građevinsko-industrijske komore Srbije Goran Rodić navodi da se vrednost građevinskih radova naših građevinara u inostranstvu u naredne četiri godine može proceniti na oko 2,5 milijarde dolara, od čega se oko 700 miliona odnosi na izvoz cigle, crepa i drugih proizvoda za opremanje objekata, od podova do nameštaja, piše novosadski „Dnevnik“.

– Naši građevinari preko ugovora o detašmanu organizovano rade u Nemačkoj. Pored evropskih zemalja, glavna gradilišta nalaze se i u Ruskoj Federaciji, Kazahstanu, Alžiru, Tunisu, Maroku i nekim afričkim zemljama. Srpska građevinska operativa na inostranim gradilištima sada godišnje zaradi oko 250 miliona eura, a sudeći po pripremama za predstojeće poslove u inostranstvu, neimari bi mogli i da udvostruče zaradu. Komora je napravila pregled tržišta na kojima bi mogli da nastupe naši građevinari, kako s radovima, tako i sa građevinskim proizvodima – rekao je Rodić i naveo da naše firme koje su registrovane napolju, godišnje zarade oko 1,5 milijardi eura, što pokazuje da posla ima dovoljno, samo se treba organizovati.

Po njegovim rečima, vrednost ugovorenih radova na inostranim gradilištima, zajedno sa izvozom materijala, trenutno se procenjuje na preko milijardu eura.

– U Rusiji se nalazi nekoliko naših firmi. U Moskvi radi „Mostogradnja”. „Putevi Užice” su bili angažovani na izgradnji brojnih objekata u Sočiju, gde su pobrali zlatne lovorike, kako za sebe, tako i za celu srpsku građevinsku operativu. „Energoprojekt” gradi hotel „Hajat” u Rostovu na Donu, a vrednost posla je oko 100 miliona dolara. U Kazahstanu su „Energoprojekt” i „Mostogradnja”, koja učestvuje u izgradnji ogromnog biznis centra sa hotelima i većim brojem manjih objekata. U Alžiru „Putevi Užice” grade veliku bolnicu, stanove i infrastrukturu, a s „Energoprojektom” i „Hidrotehnikom-Hidroenergetikom” je u toku predugovaranje izgradnje brana. „Energobrojekt” u Kataru gradi termoelektranu, a prisutni su i u Nigeriji i Peruu – navodi dalje Rodić i dodaje da ima puno naših firmi koje su registrovane vani i koje rade po Africi, a ima ih i sve do daleke Gvineje.

Kako smatra Rodić, dobar deo radne snage iz Srbije biće zaposlen u inostranstvu, pa ako ne povedemo računa o školovanju novih majstora, ili ako ih ne prekvalifikujemo, ostaćemo bez kvalitetne radne snagei. On navodi da već danas nedostaju armirači, „a kako i ne bi, kaže, ako je lane upisano samo 10 učenika za to zanimanje na celoj teritoriji Srbije“.

– Alžirska vlada odvojila je blizu 300 milijardi dolara za izgradnju milion stanova, puteva, brana, energetskih objekata i drugih strateških i infrastrukturnih objekata. Naši „Putevi Užice” radiće poslove u vrednosti od oko 200 miliona dolara. „Hidrotehnika” treba da gradi branu za 75 miliona eura, a „Energoprojekt” irigacione sisteme. U ovom El doradu za brojne građevinare biće mnogo posla – naglasio je Goran Rodić, potpredsednik Građevinsko-industrijske komore Srbije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор