Srbija zabranjuje harbicide sa glifosatom kad i EU

made-in-germany-rs-monsanto

Srbija će podržati odluku Evropske unije (EU) o prometu preparata za zaštitu bilja u kojima se nalazi sastojak „glifosat“, uključujući i zabranu ili ograničenje njihovog prometa i primene.

Nedavno su svetski i regionalni mediji preneli da je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila da je glifosat, aktivni sastojak u herbicidu “Roundup” korporacije “Monsanto” verovatno kancerogen za ljude. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije tim povodom se oglasilo saopštavajući da je glifosat aktivna supstanca koja se nalazi na Listi odobrenih supstanci i u EU i u Srbiji, i da se sredstva na bazi ove aktivne supstance nalaze u prometu u svim zemljama članicama EU, kao i u Srbiji, prenosi agencija „Tanjug“.

U Evropskoj uniji ponovna procena aktivne supstance glifosat mora da se završi do 2020. godine, ukoliko se prethodno, na osnovu istraživanja i drugih raspoloživih podataka, njegova upotreba ne zabrani ili ne ograniči, dodaju u Ministarstvu.

– Takvu odluku će podržati i Republika Srbija izmenom Liste odobrenih supstanci, odnosno ukidanjem ili ograničenjem rešenja o stavljanju u promet sredstava za zaštitu bilja koja sadrže ovu aktivnu supstancu, što bi značilo ili zabranu ili ograničenje njihovog prometa i primene, u zavisnosti od odluke EU – ističu u Ministarstvu.

Svetski mediji kao što su “Guardian”, Reuters i “International Business Times”, objavili su da je novi talas negodovanja izazvala skorašnja objava Svetske zdravstvene organizacije po kojoj Monsantov herbicid “Roundup”, “verovatno izaziva rak”.

Lekari, naučnici i ekolozi u Argentini i čitavoj Latinskoj Americi bili su najglasniji, tražeći zabranu Monsanto proizvoda. Pozivima za zabranu priključilo se 30.000 argentinskih lekara, koji su uz podršku Argentinske unije medicinskih stručnjaka objavili da aktivni sastojak “Roundup”-a glifosat ne izaziva samo rak, već je povezan i sa povećanim brojem spontanih pobačaja, deformacijama fetusa, bolestima kože, respiratornim i neurološkim bolestima”.

I u ostalim delovima Latinske Amerike je prisutna velika zabrinutost, jer je ovaj kontinent u najvećoj meri zasejan GMO kulturama. Procenjuje se da na ovom kontinentu ima 50 miliona hektara genetski modifiikovane soje, a da se svake godine u poljoprivredi koristi oko 600 miliona litara glifosata. Herbicid “Roundup” se najviše koristi u Argentini, Boliviji, Brazilu, Paragvaju i Urugvaju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор