Srbija ukida moratorijum na gradnju nuklearki

Srbija će ukinuti moratorijum na gradnju nuklearnih elektrana, s obzirom na to da će 2050. godine građani trošiti četiri puta više struje nego danas, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na TV Prva.

– Jedva ovo danas krpimo da ljudi nemaju problema sa strujom, jer potrebe potrošača rastu i za električnom energijom, gasom i naftom. Nema razlike u opasnosti od nuklerne elektrane ako je u Srbiji jer će biti i u Mađarskoj, a postoji i u Bugarskoj. Najbolje bi bilo da se gradi klasična nuklearka, ali nemamo 20 milijardi eura. Mađari grade sa Rosatomom nuklearku od 11-12 milijardi eura i biće im potrebno deset godina da je izgrade – ispričao je Vučić.

On je rekao da Srbija mora da obezbedi dodatna skladišta za gas i da će moliti Ruse da ne odugovlače i da omoguće da se ona prave u Česteregu ili Itebeju, tamo gde Srbija već ima gasa. Naftovod ka Mađarskoj mora da se gradi ove godine, kao i da se prave veća skladišta za gorivo, dodao je Vučić i izvestio da je izdao naređenje vojsci da na 100% doda još 50%.

– Američka firma UGTR će na šest lokacija u Srbiji postaviti solarne panele kapaciteta 1.000 megavata, ali je ta proizvodnja moguća na 35 stepeni, ali ne i zimi. Radićemo hidroelektranu Bistrica koja će se završiti za sedam godina, a završava se i termoelektrana Kostolac B3, da makar imamo rezervne kapacitete u termoelektrani, ali ne smemo da se oslanjamo na ugalj jer za struju proizvedenu u termoelektrani naplaćivaće se taksa u Evropi – rekao je Vučić.

Srpski predsednik je poručio da je do 20. marta ove godine Srbija privukla milijardu i 172 miliona eura stranih direktnih investicija, što je, kako je naglasio, apsolutni rekord za našu zemlju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор