Srbija se odrekla još jednog svog revolucionarnog izuma

solarni koncentrator

Iako je srpski naučnik Vladan Petrović još odavno izumeo i u Badnjevcu kod Kragujevca izgradio jedinstveno u svetu solarno postrojenje, koje bez panela sakuplja i čak šest meseci skladišti sunčevu energiju, u Srbiji niti država, niti bilo ko drugi nije zainteresovan za komercijalizaciju ovog revolucionarnog sistema. U vremenu globalne energetske krize, Srbija je i ovaj patent prepustila strancima!

U razgovoru za Sputnjik profesor Petrović tvrdi da problem svetske energetike može da bude rešen patentom iz Srbije, s obzirom na to da njegov sistem jedini u svetu može da iz solarne energije akumulira 550 kilovata elektične energije na hiljadu stepeni i to sačuva šest meseci, sa gubitkom od samo 2 procenta. Kako kaže, ovaj solarni sistem je drugačiji od svih drugih u svetu, mnogo jednostavniji, a pre svega korisniji i jeftiniji.

Solarno postrojenje Petrović je izgradio u svom dvorištu, uz finansijsku pomoć partnera iz Velike Britanije. Sistem liči na mini platformu svemirskog broda, koja putem ogledala od aluminijuma prati sunčevo kretanje, upija energiju i koncentriše je u apsorber. Energija ide direktno u akumulator koji je izolovan na poseban način tako da dobijenu električnu energiju može da sačuva tokom više meseci. Profesor kaže da sa ovim sistemom može da se greje 1.200 stanova po hektaru sa kojeg se energija sakuplja, ali je važno na kojoj lokaciji na Zemlji je sistem postavljen.

– Računa se koliko kilovat časova sakupite u jednoj zemlji. Kod nas u Srbiji ima oko 2.020 sunčanih sati, a recimo u Portugaliji 2.200, tako da u Srbiji možemo da skupimo 1.400 kilovata na godišnjem nivou, po kvadratu. Šta to znači, ako imate koncentrator za 5.000 kvadrata, izračunajte, to su milioni kilovat časova koje možete da skupite – objašnjava profesor i dodaje da
je najvažnije u svemu, to što niko do sada, osim njega, tu energiju nije mogao da akumulira tako dugo.

– Nešto slično pokušano je sa kalijumovim solima koje se tope na 350 stepeni. Po kubiku mogu da akumuliraju 100 kilovat časova, ali ta energija može da se čuva samo šest dana, a invesiranje u ovaj sistem košta 130 eura po kilovatu. Moj sistem može da skupi i akumulira 550 kilovat časova po kubiku i može da drži tu energiju na hiljadu stepeni šest meseci sa 2% gubitka, a to košta 3 eura po kilovat času investicije. Dakle, možete da rešite kompletnu svetsku energetiku – poručuje Petrović.

Ovaj 80-to godišnji inženjer elektrotehnike nekada je bio profesor u Tehničkoj školi u Kragujevcu, zatim je radio u „Romaniji“, a radoznalost ga je odvela u Frankfurt, gde je učio i napredovao. Ubrzo je rukovodio delom firme u kojoj se zaposlio. Doktorirao je uz stipendiju nemačke vlade, a nakon toga je bio direktor eminentne kompanije u Esenu, gde je i napravio svoj prvi patent. Kada je bio na vrhuncu karijere, uhvatila ga je nostalgija, te se vratio se u Srbiju i ubrzo postao direktor Naučnog instituta i podpredsednik kompanije „GOŠA“. Petrović danas ima 38 zaštićenih izuma i 55 naučnih radova.

– Sa 11.000 maraka, spao sam na platu od 600, ali nisam žalio, u Goši sam počeo da razvijam sedam novih tehnologija, među kojima i dobijanje gasa korišćenjem solarne energije, dobijanje gasa iz uglja, iz biomase. U Nemačkoj sam radio na takvom projektu, a cilj je bio da se smanji CO2 u atmosferi. Korišćena je nuklearna energija, na tome sam i doktorirao, na korišćenju nuklearne energije da bi se dobio gas iz uglja.

Petrović je u julu dobio nagradu Fondacije Mirpuri iz Portugalije, najvišu nagradu za podsticanje nauke u 2022. godini. Sa ovom Fondacijom, čiji je vlasnik milijarder koji mnogo ulaže u ekologiju i finansira spasavanje korala na Zemlji, potpisao je i ugovor za izgradnju u Lisabonu svog prvog pilot postrojenja van Srbije. Ovaj projekat će biti realizovan sa nemačkim partnerom, državnom firmom Ipro iz Drezdena, koja je već otkupila deo projekta, a sada će dobiti pravo i na koncentrator.

– Napravio sam optimalnu cenu za koncentrator od 25 metara. Ovde je suština da iz solarne energije može da se dobija 8.760 kilovat sati godišnje, to znači 365 dana puta 24 sata da se dobija struja iz sunca. I to smo uspeli – kaže Petrović i dodaje da će se projekat u Lisabonu realizovati u saradnji sa nemačkom vladom.

Što se tiče perspektive ovog revolucionarnog tehnološkog rešenja u Srbiji, koja takođe ima popriličan broj sunčanih dana u godini, profesor kaže da su ga pre nekoliko godina posetili predstavnici vlasti, resornog ministarstva, videli kako funkcioniše sistem u njegovom dvorištu, a onda ga zaboravili.

– Pre neki dan me zovu ponovo Nemci, hitno je kažu, Bajer iz Leverkuzena hoće da napravi ugovor sa firmom IPRO iz Drezdena. Njihova najveća hemijska kuća hoće da stavi šapu na akumulator sunčeve energije. Ovde kod nas to nikoga ne interesuje – navodi Petrović.

Inače, za ovaj projekat su zainteresovani predstavnici gotovo 20 zemalja, među kojima i Indija, Švedska, Norveška, Škotska, Engleska, Italija i Turska. U Badnjevac su nedavno dolazili i predstavnici Centralnoafričke Republike, predsednikovi rođaci, svesni koliko elektirčne energije mogu u svojoj zemlji da dobiju iz sunca.

– Nemci imaju želju da se cela Evropska unija greje ovim sistemom, a moja je želja da se instalira u 100 firmi u Srbiji koje bi vladale ovom tehnologijom. Nudim i obuku. Voleo bi da ova nova tehnologija zvanično potekne iz Srbije, da rešimo problem energije za ceo svet, a ne da na kraju budemo primorani da je kupujemo od Nemaca – poručujuje srpski pronalazač.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор