Srbija će 5G tehnologiju imati sledeće godine

Korisnici usluga Telekoma Srbije u Nemačkoj od ove nedelje moći će da koriste 5G tehnologiju, dok će za srpske građane ona biti dostupna od početka sledeće godine, najavio je generalni direktor te kompanije Vladimir Lučić na TV Hepi.

– Sa 5G tehnologijom već je prekrivreno preko 50 posto teritorije Crne Gore i svi koji budu letovali u toj zemlji moći da probaju moćnu 5G mrežu. Napravićemo stvarno kvalitetnu 5G mrežu i svi su nas prepoznali kao najbitnijeg operatera Zapadnog Balkana za razvoj 5G-a. Spremni smo i do Expa 2027. ćemo tom mrežom da pokrijemo i teritoriju Srbije – rekao je Lučić.

On je naglasio da će 5G mreža i veštačka inteligencija biti glavni nosioci razvoja u sledećih 15 godina i objasnio da će se one međusobno dopunjavati, jer će 5G putem raznih senzora za komunikaciju omogućiti primenu veštačke inteligencije u različitim industruijskim granama. Stoga je pozvao mlade ljude da se bave veštačkom inteligencijom jer, kako je naglasio, tu postoji niz ideja i to će biti osnova razvoja čitavog industrijskog sveta.

Govoreći o rezultatima poslovanja, Lučić je rekao da je Telekom prošle godine napravio prihod veći od dve milijarde i operativni profit veći od milijardu eura, kao i rekordan neto profit na nivou grupe od preko 400 miliona eura.

– U ovoj godini već prvi kvartal je preko 10 posto bolji nego prošle rekordne godine. Veliki poslovni potez je što smo prošle godine postavili odličnu relaciju sa najjačim finansijskim institucijama: Bank of America, Deutsche Bank, Švetskom bankom i EBRD, čime smo napravili diverzifikaciju sredstava koja su nam potrebna za razvoj. Povećali smo i broj korisnika mobilne telefonije, interneta i multimedije, budući da poslujemo na trštima od preko pola milijarde stanovnika, koja su sa najvećom platnom moći i gde je prihod značajnije veći – naveo je Lučić.

Direktor Telekoma je podsetio da u njihovim poslovnicama u zemlji i dijaspori građani mogu da kupe srpski TAG uređaj za plaćanje putarine na autoputevima kroz Srbiju, Severnu Makedoniju i Crnu Goru, za šta je, kako je istakao, interesovanje građana veliko.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор