Sabotaža Severnog toka 1 i 2 izvršena oktogenom

Pozivajući se na izvore u tužilaštvu, nemački list „Špigel“ piše da je za diverziju na Severnom toku 1 i 2 korišćen laki kristalni eksploziv oktogen, zbog čega se veruje da je prilikom njegovog podmetanja korišćeno manje plovilo.

Prema pisanju Špigela, ali i drugih nemačkih i evropskih medija, Nemačka savezna kriminalistička policija je pre nekoliko meseci utvrdila da je putnička agencija „Feria Lvova“ iz Poljske iznajmila jahtu „Andromeda“, za koju se veruje da su njome osumnjičeni mogli da dođu do mesta eksplozijeda i da je korišćena u sabotaži, prenela je agencija TASS.

Naime, na velikoj površini ove jahte pronađeni su ostaci eksploziva pogodnog za upotrebu pod vodom, koji je široko rasprostranjen i na Zapadu i u zemljama bivšeg Istočnog bloka. Prema istražiteljima, snaga takve eksplozije odgovarala bi snazi od 500 kilograma TNT-a.

„Oktogen je mnogo lakši od TNT-a i mogao bi da se transportuje na relativno malom čamcu, a na dno Baltičkog mora su mogli da ga isporuče iskusni vojni ronioci“, piše „Špigel“ koji je ranije objavio da su istražitelji pronašli podatke o iznajmljivanju jate „Andromeda“, koji iz matična luke Brege na ostrvu Rigen vode ka Ukrajini.

Prema pisanju medija, „Andromedu“ je iznajmila varšavska kompanija Feria Lvova, koja je 2016. registrovana na dvojicu Ukrajinaca. Na računu ove kompanije 2020. godine se iznenada našlo 2,8 miliona eura. Prema istrazi evropskih medija, Rumun koji se vlasnicima broda predstavio kao Stefan Markou možda je 26-godišnji Ukrajinac poznat nemačkim organima bezbednosti.

Eksplozije na Severnom toku 1 i Severnom toku 2 su se dogodile 26. septembra 2022. godine, a nakon istraga, Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost ciljane sabotaže.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор