Rebalansom budžeta Nemačka se zadužuje za još 60 mlrd. €

Nemački parlament je odobrio rebalans budžeta, za koji će biti potrebno novo zaduživanje države od 60 milijardi eura radi povećanja pomoći preduzećima i zdravstvu u uslovima pandemije, tako da će novi kredit na godišnjem nivou podići dug na rekordan nivo od 240 milijardi eura.

Vlada kancelarke Angele Merkel, koju čine pripadnici njene konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i koalicioni partneri iz Socijaldemokratske partije (SPD), dobila je dvotrećinsku većinu u parlamentu, neophodnu za privremenu suspenziju ustavom utvrđenih granica zaduživanja, izveštava agencija Rojters.

Ministar finansija Olaf Šolc je u obraćanju parlamentu branio predlog vlade, ponavljajući obećanje o ublažavaju ekonomskih posledica trećeg talasa pandemije izdašnom fiskalnom podrškom. Svoj stav je obrazložio “željom vlade za oporavkom u punoj brzini nakon pandemije”.

Oko 25,5 milijardi eura iz novog kredita otići će na produženje finansijskih linija za likvidnost preduzeća koja su pogođena lokdaunom, a gotovo 15 milijardi eura biće dato bolnicama i investirano u vakcinaciju. Ukupan budžet Nemačke u ovoj godini će porasti na oko 548 milijardi eura, od čega će više od 40 posto biti finansirano zaduživanjem, navodi britanska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор