Prosečan rod srpske pšenice 5t po hektaru

U Srbiji je žetva pšenice ove godine završena na oko 625.000 hektara, sa prosečnim prinosom od oko pet tona po hektaru, prenosi RTV.

Međutim, cena hlebnog zrna ove godine na novosadskoj Produktnoj berzi iznosi 22,55 dinara sa PDV-om, što po mišljenju poljoprivrednika i analitičara, čak ni blizu ne ispunjava proizvodnu cenu koja je iznosila 30 dinara po kilogramu.

Zbog neisplativosti gajenja pšenice, poljoprivrednici u Staparu sve je manje seju. Oni kažu da su svake godine potrebna sve veća ulaganja, a da je otkupna cena na berzi izuzetno niska i da ne prati troškove proizvodnje.

I agroanalitičar Žarko Galetin poručuje da su očekivanja ratara izneverena po pitanju proizvodnje pšenice.

– Očekivali su bolju cenu, međutim, kao i prošle godine ona je izuzetno niska i ne može da pokrije ni troškove proizvodnje. Već tradicionalno cena pšenice je niža i u vreme žetve i nakon nje, što govori da bi je trebalo skladištiti i čekati bolju cenu – objašnjava Galetin.

Prema njegovim rečima, za bolju prognozu oko cene pšenice mora se sačekti završetak žetve u Rusiji, Ukrajini i Francuskoj, gde se, prema nekim predviđanjima, ove godine očekuje manji rod.

Podaci Udruženja Žita Srbije pokazuju da smo ovogodišnju žetvu dočekali sa 1.488.000 tona zaliha pšenice.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор