Preterana količina solarne energije obara cenu struje u Nemačkoj

Voličina solarne energije u Nemačkoj je toliko nadmašila potražnju, da su se cene energenata srozale, a ova razlika između ponude i potražnje posebno je izražena tokom leta kad sunčani dani donose nove muke, javlja Biznis Insajder.

Po svemu sudeći, Nemačka se toliko okrenula obnovljivim izvorima energije da sada ima isuviše energije. Prema istraživanju banke SEB, koja prati i analizira trendove u svetskoj ekonomiji, nemački prozjumeri su sredinom maja morali da smanje cenu proizvedene struje za čak 87 posto, jer su cene na tržištu pale ispod nule.

„Ovo se dogodi sa cenama energenata kada količina neregulisane energije postane veća od potražnje, vrednosti se srozaju kada neregulisana energija najviše proizvodi“, navela je u saopštenju švedska banka.

Prosečna cena struje iz solarnih panela iznosila je 9,1 euro po megavat-času, što je značajno niže u odnosu na 70,6 eura koliko treba da se plati mimo solarne energije. Uzrok je prošlogodišnji rekordni talas ugradnje solarnih instalacija, čak dvostruko više nego tokom 2022. godine. Do kraja 2023. ukupni kapacitet solarnih elektrana premašio je 81,7 gigavata, dok je potražnja dostigla svega 52,2 gigavata.

Stručnjaci smatraju da bi, ukoliko se ne uspori postavljanje novih solarnih elektrana, ovakva situacija mogla da zaustavi solarni razvoj u Nemačkoj, zbog čega predlažu da se pobošlja način na koji se koristi proizvedena energija, poput investicija u baterije i infrastrukturu. Oni posebno ističu manjak efikasnosti, budući da potrošači najviše energije koriste kada nema sunca, na primer uveče kada se vrate sa posla, što znači da se velika količina energije uzalud baca.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор