Poslanik CDU podneo ostavku zbog bogaćenja na maskama

Nakon otkrića da je njegova kompanija na početku pandemije profitirala od poslova nabavke medicinskih maski, nemački poslanik Hrišćano-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel je, pod pritiskom stranačkih kolega, podneo ostavku.

Sad već bivši poslanik Nikolas Loebel, koji je već ranije najavio da će podneti ostavku u avgustu, malo pre nemačkih nacionalnih izbora, poslednjih dana se suočio sa stalnim kritikama stranačkih kolega, podneo je ostavku u strahu od reakcije birača na izborima koji će se ovog vikenda održati u dva nemačka regiona.

Prethodno je njegovom stranačkom kolegi Georgu Nuslainu ukinut poslanički imunitet, jer se našao pod krivičnom istragom zbog posredovanja u nabavkama medicinskih maski. S tim u vezi, nedeljnik Špigel je izvestio da je skoro 20 poslanika bilo uključeno u slične poslove, iako nije naveo da li su od njih imali bilo kakvu finansijsku korist.

Guverner savezne nemačke pokrajine Severna Rajna-Vestfalija, Armin Lašet, viđen za mogućeg naslednika Angele Merkel na mestu kancelara u septembru, pozvao je poslanike koji su pokušali da profitiraju od pandemije da odmah napuste parlament.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор